piatok 3. februára 2023

Otužovanie

Otužovanie. Obyčajný trend dnešnej doby alebo má skutočne nejaký význam? Na začiatok podotýkam, že existuje množstvo štúdií popisujúcich efekty vystavovania sa chladnej vode. V týchto zozbieraných dátach sa často uvažuje o vystavovaní vode o teplote v rozmedzí 5 až 15 stupňov Celzia. Na jednej strane máme teda rôzne vonkajšie podmienky a rôznych ľudí z hľadiska vrodených predpokladov. Na druhej strane, pokiaľ ide ešte o ľudské telo, tak jeho prejavy na podnety sa budú, podľa môjho názoru, meniť aj vekom a zažitými skúsenosťami, preto sa niečo môže prejaviť až v dospelosti ale v detstve nie. Napríklad ja som zvykol užívať 1g kofeínu denne a dnes sa príjem 25 mg kofeínu v paralene podpíše u mňa pod trojdňovú migrénu.

Existujú štúdie popisujúce ako vystavenie sa studenej vode po silovom tréningu vraj zníži napríklad úroveň svalovej hypertrofie. Následne sa hovorí o zvýšení hladiny testosterónu, dopamínu a zvýšení množstva hnedého tuku. Niekto potrebuje mať všetko podložené štúdiami, ktoré môžu byť často skresľujúce vzhľadom na použitú metodológiu.

Môj osobný názor je taký, že nepotrebujem získavať jedno percentné "výhody" v rozvoji tela napríklad nasledovaním presného otužovacieho protokolu, dodržiavania množstva a typu prijímanej stravy a pod. Pre mňa je najdôležitejšie si celý tento proces užiť a vyhodnotiť, či pridanie konkrétnej činnosti podporí moje fungovanie alebo nie.

Vo videu rozoberám benefity, ktoré som na sebe zaznamenal po roku otužovania a taktiež rozoberám môj prístup a postup pri vystavovaní sa chladnej vode.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára