pondelok 27. februára 2023

Svätý grál

Jordan Peterson, jeden z mojich obľúbených autorov, povedal, že svätý grál nájdeš tam, kde sa nechceš pozrieť. Z môjho pohľadu sa môže jednať aj o to, či dokážeš prijať  myšlienku nie zrovna v súlade s main streamovým presvedčením. Vždy ma bavilo experimentovať na sebe. Ako bude vybraná intervencia pôsobiť na každého jednotlivca, je otázne. Preto sa vždy nechávajú otvorené zadné vrátka.

Rozoberané témy a prístupy v tomto príspevku mali u mňa výrazný vplyv na zlepšenie kvality života. Na mysli mám napríklad zlepšenie spánku a vnímanie tela. To však neznamená, že všetko ostatné čomu som sa venoval pred tým, neprispelo taktiež svojou časťou.

Prečo som sa rozhodol podstúpiť ortodontickú liečbu zverejním až neskôr. Bude to v čase ked potvrdím alebo definitívne vyvrátim moju pôvodnú hypotézu. Avšak veľmi rýchlo po nasadení zubného strojčeka som zaznamenal iné benefity, o ktorých hovorím vo videu nižšie.

Veľmi často počúvam, ako je normálne v určitom veku pociťovať bolesti. Toto tvrdenie je podložené argumentom, veď to je v našej spoločnosti dnes normálne. Z tohto hľadiska to normálne samozrejme je. Keď budeš nabudúce na ortopédií a pod. všimni si, že ľudia s určitými problémami vykazujú rovnaké znaky funkčného nedostatku. Nakoniec zistíš, že majú podobnú štruktúru napríklad čeľustí alebo držanie tela. Postúra bude veľmi často poznačená výberom obuvi alebo preferenciou nosenia nákupných tašiek a pod. na jednej strane. Niekto si uvedomí, že asi niečo robí zle, keď začnú prvé bolesti napríklad kolena, bedrového kĺbu. Môže byť už neskoro na nápravu. Niekto iný to však pripíše veku, veď je to normálne, majú to všetci. Ďakujem. Druhé presvedčenie osobne neprijímam.

 
Veľmi často sa ku mne dostane niečo v štýle, že lepšie robiť niečo ako nič. Osobne s týmto tvrdením nesúhlasím. Ľudia, ktorí sa prikláňajú k tomuto spôsobu prístupu k pohybovej aktivite sa nakoniec stretnú na ortopédii. V minulosti ma aj boleli kolená, aj som si prežil golfový (na oboch rukách) a tenisový lakeť. Ty nemusíš.

V nasledujúcom videu ti ukážem, ako som vyzeral ku koncu štúdia na FTVS UK v Prahe. Mal som lepšie výkony, bol som silnejší, rýchlejší a vytrvalejší. Avšak žalostný pohybový prejav pri aktivitách znamená zvýšenú záťaž pohybového aparátu. Chceš viac opotrebovávať svoj pohybový aparát? Chceš si zvýšiť šancu prípadného zranenia? Patríš medzi ľudí, ktorých bolia kolená, ale po prvých troch kliometroch behu ich to prejde a nabudúce znova pociťuješ bolesť? Vykašli sa na to a začni sa učiť umenie pohybu, ktorý zvýši šancu k aktívnejšiemu a plnohodnotnejšiemu životu bez bolestí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára